Ciasto drożdżowe ze śliwkami z kokosową kruszonką

1 (1 ocen)

  • 60 min

Ciasto dla smakoszy ciast drożdżowych z dodatkiem śliwek i pachnącej kruszonki. Taki słodko-kwaskowy dodatek do kawy i herbaty.

  • 60 min

Składniki:

  • Blacha 24x36 cm
    Składniki:
    1/2 kg mąki
    2 żółtka
    1 jajko
    3/4 szklanki cukru
    Szczypta soli
    5 dag drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    1/3 kostki masła
    1 łyżka smalcu
    Starta skórka z 1 cytryny
    8 dużych śliwek
    Kruszonka:
    8 łyżek mąki
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki wiórek kokosowych
    2 łyżka masła
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe ze śliwkami z kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 10 dag mąki, dodać tyle mleka by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki oprócz tłuszczu i wyrobić elastyczne gładkie ciasto. Tłuszcze stopić i przestudzone dodawać małymi porcjami do ciasta i nadal wyrabiać by ciasto było pulchne, odstawić w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Blachę natłuścić, przełożyć ciasto. Śliwki opłukać, osuszyć, przepołowić, wyjąć pestki, ułożyć na cieście brzuszkami do ciasta, odstawić do ponownego wyrośnięcia.
    Składniki kruszonki przesypać na stolnicę, nożem połączyć składniki, następnie zagnieść. Następnie zetrzeć na tarce na wyrośnięte ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temp. 180 stopni.

Porady

1.Śliwki można delikatnie oprószyć cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować