Ciasto drożdżowe ze śliwkami z kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 10 dag mąki, dodać tyle mleka by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki oprócz tłuszczu i wyrobić elastyczne gładkie ciasto. Tłuszcze stopić i przestudzone dodawać małymi porcjami do ciasta i nadal wyrabiać by ciasto było pulchne, odstawić w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Blachę natłuścić, przełożyć ciasto. Śliwki opłukać, osuszyć, przepołowić, wyjąć pestki, ułożyć na cieście brzuszkami do ciasta, odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Składniki kruszonki przesypać na stolnicę, nożem połączyć składniki, następnie zagnieść. Następnie zetrzeć na tarce na wyrośnięte ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze