Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką kokosową

0 (0 ocen)

Szybkie i smaczne ciasto do kawy.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    4 szklanki mąki pszennej

    0,5 szklanki cukru

    1 szklanka mleka

    0,5 szklanki oleju

    6 jajek ( 3 całe i 3 żółtka)

    50 gram drożdży świeżych

    Kruszonka kokosowa:

    3/4 kostki margaryny

    3/4 szklanki cukru

    1,5 szklanki mąki pszennej

    100 gram wiórek kokosowych

    Dodatkowo:

    śliwki

    Bułka tarta

    tłuszcz

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z
    drożdży ,niewielkiej ilości mleka mąki i cukru zrobić zaczyn
    ,pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.Do zaczynu dodać pozostałą
    mąkę,mleko ,cukier olej i jajka i dokładnie zmiksować
    mikserem.Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.Musi podwoić swoją
    objętość.
  • 2. Gdy
    ciasto zwiększy swoją objętość to wylej do blaszki (25x40
    cm.)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Śliwki przekrój na
    pół i wypestkuj.Poukładaj na cieście skórą do ciasta.
  • 3. Składniki kruszonki zagnieć i obsyp nią ciasto.Ciasto piecz około godziny w temp.180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować