Ciasto drożdżowe z truskawkami i karmelową kruszonką

  • wyświetlono: 857 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Prawdziwy drożdżowy placek z truskawkami i karmelową kruszonką. Ciasto, które nigdy nie wyjdzie z mody. Do niego szklanka mleka i czuję się jak u babci

edytaha

Składniki

KRUSZONKA:
3/4 szklanki mąki pszennej
7 dag masła
1/2 szklanki cukru brązowego (cukier z buraków barwiony karmelem)
szczypta soli
CIASTO:
50 dag mąki pszennej
15 dag cukru
około 1 szklanki mleka
12 dag masła
4 dag świeżych drożdży
5 żółtek
16 g cukru wanilinowego
szczypta soli
OBŁOŻENIE:
50 dag niedużych truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
bułka tarta do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe z truskawkami i karmelową kruszonką

  • Składniki kruszonki1. KRUSZONKA:
    Składniki posiekać, szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki.
  • 2. CIASTO:
    Masło stopić, odstawić do ostudzenia.
    Mąkę przesiać do miski.
    Do dużego kubka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z łyżką maki i łyżką cukru (odebranymi od całości) oraz częścią letniego mleka, do uzyskania papki.
    Odstawić do wyrośnięcia.
  • Do mąki dodać zaczyn i kogel mogel3. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel .
    Mąkę wymieszać z cukrem wanilinowym i solą, dodać do niej wyrośnięty zaczyn i utarte żółtka.
    Mieszając łyżką, stopniowo dolać letnie mleko.
    Rękami wyrabiać ciasto przez około 20 minut, dolewając po trochu przestudzone masło, aż się całe wchłonie.
    Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Ciasto przed włożeniem do piekarnika4. Blaszkę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Truskawki opłukać, dokładnie osuszyć i usunąć szypułki, wymieszać z mąką ziemniaczaną.
    Ciasto przebić, krótko wyrobić, rozciągając dłońmi rozłożyć na dnie foremki, oprószyć bułką tartą.
    Na wierzchu rozłożyć truskawki i rozkruszyć palcami schłodzoną kruszonkę.
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 45 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciTruskawkiciasto drożdżowekruszonkatruskawki_przepis
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-29ludvv

Dodane przez: paulette17

Ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami i kruszonką

Chyba każdy z nas jadł w dzieciństwie...

ciasto drożdżowe z jabłkami

Dodane przez: miki185

Szybkie ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Przepis wyszukany w starej książce...

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Dodane przez: Słodki Blog

Ciasto z truskawkami i kruszonką

To co najprostsze czasem jest najlepsze....

Ciasto drożdżowo - kakaowe z truskawkami i jagodami pod kruszonką

Dodane przez: juchab

Ciasto drożdżowo - kakaowe z truskawkami...

Ciasto bardzo przeze mnie lubiane,...

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: klaudia0318

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Najlepsze połączenie :) Uwielbiam...

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Dodane przez: kasiac

Ciasto drożdżowe z kruszonką

W tej drożdżówce jest bardzo dużo...