Ciasto drożdżowe z frużeliną z rabarbaru

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Skoro Karol Okrasa łamie przepisy, postanowiłam i ja złamać tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Moje wersja to ciasto drożdżowe z frużeliną z rabarbaru.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:


    1/2 kostki drożdży
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    1/4 szklanka oleju
    1/2 szklanki mleka
    250 dag mąki



    2 szklanki frużeliny z rabarbaru
    3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto drożdżowe z frużeliną z rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy rozbełtane jajka i cukier, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy olej i mąkę energicznie wyrabiamy drewnianą łopatką. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

    Po tym czasie ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem foremki o wymiarach ok. 30x20 cm i pieczemy w 170 C przez 20 minut. Po 10 minutach pieczenia proponuję wyłączyć dół piekarnika a wierzch ciasta przykryć pergaminem gdyż ciasto drożdżowe lubi się przypalić.
  • 2. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, odrywamy pergamin. Jeżeli wyrosło nam nierówne to ścinamy ewentualną górkę, tak aby miało równą powierzchnie. Ciasto wkładamy do foremki lub najlepiej nakładamy regulowaną obręcz.




    Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzątku i dodajemy do frużeliny, dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na ciasto drożdżowe i pozostawiamy do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować