Nalewka z rabarbaru

  • wyświetlono: 19808 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczna nalewka, polecam zrobić.

Czarek
  • 1 porcje
  • 8880min
  • Łatwy

Składniki

rabarbar (najlepiej czerwony) 2 kg
spirytus 0,5 l.
woda 250 ml
cukier trzcinowy 30 dag

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka z rabarbaru

  • Rabarbar zalany alkoholem.1. Rabarbar dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy na 2 cm. kawałki, wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Dobrze mieszamy potrząsając słojem, tak należy robić codziennie do momentu aż rozpuści się całkowicie cukier. Zalewamy rozcieńczonym spirytusem (alkohol 60%) i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce. Co kilka dni potrząsamy słoikiem. Po tym czasie (6 tygodniach) filtrujemy i wlewamy do butelek, odstawiamy w chłodne, ciemnie miejsce na kilka tygodni (minimum 2 tygodnie).

Porady

Do zrobienia nalewki najlepszy jest jak najczerwieńszy rabarbar.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakinapojedomowe_nalewkinalewka_z_rabarbarudomowe_alkohole

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka z czerwonej porzeczki.

Dodane przez: Świeca Urszula

Nalewka z czerwonej porzeczki

Polecam nalewkę z czerwonej porzeczki...

nalewka

Dodane przez: capri

nalewka z pigwowca

pamiętajmy, że to nie to samo co...

Nalewka

Dodane przez: Cukiereczek

Nalewka z owoców dzikiej róży

Nalewka ma pyszny smak i wspaniały...

Nalewka z poziomek

Dodane przez: czekoladka

Nalewka z poziomek

Pyszna i bardzo aromatyczna nalewka...

Likier kukułkowy - Kukułczanka

Dodane przez: AnkaFiranka

Nalewka z kukułek - Kukułczanka

Gdy zimno dopadnie nasze ręce i...

Nalewka z jeżyn

Dodane przez: Czarek

Nalewka z jeżyn

Nalewka o bardzo aromatycznym smaku...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE