Ciasto kruche z galaretką z rabarbaru

4.49 (162 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne, kruchutkie ciasto w połączeniu z kwaśną, orzeźwiającą galaretką z rabarbaru to przepis na letni deser mojej mamy. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Ciasto robi się dość szybko i zapewniam, że jeszcze szybciej znika z talerzyków ;)

My je uwielbiamy, dlatego zawsze sezonie je piekę.

Polecam :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    1/2 kg mąki

    250 g margaryny

    1 szkl c. pudru

    4 żółtka

    1 jajko

    20 g proszku do pieczenia


    Galaretka:

    1 kg rabarbaru

    15 dag cukru

    2 galaretki agrestowe

    (u mnie 1 agrestowa i 1 cytrynowa)


    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Galaretki

Ciasto kruche z galaretką z rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Podzielić na 2 części i rozwałkować na placki wielkości blaszki 24x36 cm. Upiec na złoty kolor (ok 20-25 min) w 180 stopniach. Ostudzić.


    Galaretka: Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i wsypać do garnka. Dodać cukier i 1/2 szkl wody. Dusić aż rabarbar zacznie się rozpadać. Do gorącego wsypać suche galaretki, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i tężejącą galaretkę wylać na kruchy spód. Przykryć drugim plackiem i wstawić do lodówki do stężenia. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować