Warstwowe ciasto drożdżowe z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać pokruszyć drożdże dodać łyżeczkę cukru i rozmieszać. Pozostawić aż zrobi się zaczyn.
Masło rozpuścić, 2 łyżki dodać do ciasta a do reszty masła dodać cynamon i wymieszać.
Mąki przesiać do misy miksera. Dodać resztę cukru, sól, jajka, zaczyn drożdżowy i miksować około 10-12 minut na wolnych obrotach końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto z wierzchu lekko oprószyć mąką przykryć ściereczką i odłożyć na około 50-60 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, chwilę przerobić i podzielić na trzy równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt 40*30 cm. Pierwszy prostokąt przełożyć na papier do pieczenia posmarować masłem z cynamonem, przykryć drugim ponownie posmarować, przykryć trzecim i również posmarować. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu owinąć 2-3 razy wzdłuż własnej osi i uformować wieniec dobrze zlepiając końce. Przełożyć wieniec do silikonowej formy z kominem o średnicy 24 cm, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w 190 stopniach około 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Porady
* Drożdżówka nie jest zbyt słodka więc jeśli lubicie słodkie wypieki można dodać więcej cukru lub polać lukrem.
Komentarze