Ciasto drożdżowe z agrestem i delikatną kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać w misie robota z 1 łyżką cukru, mąki i 1`/2 szklanki letniego mleka, zostawić na 30 minut pod przykryciem.
Palmę stopić w garnuszku, wlać zimne mleko i jest gotowe do ciasta bez studzenia, do zaczynu drożdżowego wsypać mąkę, cukier, sól, dodać jajka, aromat waniliowy, wlać mleko z palmą i hakiem robota wyrabiać około 6 minut na niezbyt gęste ciasto.
2.Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3.Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte wyłożyć do formy, wygładzić wierzch, rabarbar obrać i po0kroić na kawałeczki, wysypać na ciasto.
4.Do misy po cieście wsypać składniki na kruszonkę i olej rzepakowy.
5.Kruszonkę utrzeć palcami do połączenia składników.
6.Kruszonką posypać rabarbar, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 -60 minut, w formie ciasto wystudzić.
Komentarze