Ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę, wkruszyć drożdże, wsypać cukier wraz z cukrem z wanilią, wlać ciepłe mleko, wlać olej, dodać rozmącone jajka.
2.Całość dobrze wymieszać drewnianą łyżką (tak, aby nie było grudek drożdży).
3.Blaszkę o wymiarach 36x25cm (lub zbliżonych) posmarować olejem, wysypać mąką. Za pomocą drewnianej łyżki (należy maczać ją w mące) rozprowadzić ciasto na blaszce (można też zrobić to dłońmi oprószonymi mąką).
4.Nagrzać piekarnik do 180st.
5.Ser wraz z cukrem waniliowym rozetrzeć widelcem. Rozłożyć na placku. Na serze ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie.
6.Przygotować KRUSZONKĘ: wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść. Gotową, rozsypać na wierzchu ciasta.
Komentarze