Ciasto drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Najlepsze jest jeszcze na ciepło.

  • 50 min

Składniki:

  • ciasto:
    1/5 kostki do pieczenia Kasia (50 g)
    2 i 1/3 szklanki mąki (400 g)
    2/5 szklanki cukru (100 g)
    1/2 szklanki mleka (125 ml)
    2 duże jajka
    20 g drożdży świeżych
    szczypta soli
    1 jajko do posmarowania

    kruszonka
    1/10 kostki do pieczenia Kasia (25 g)
    2 łyżki mąki (30 g)
    2 łyżki cukru (30
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie rozczynu: W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Do miski przesiej resztę mąki, dodaj cukier, jajka i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną Kasię i jeszcze raz wymieszaj.
    Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć i nadaj mu odpowiednią formę (babkę, warkocz, bułeczkę). Ułóż w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wym.30x11 i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
    Wszystkie składniki na kruszonkę włóż do miski i zagnieć w palcach na kruszonkę.
    Wyrośnięte ciasto posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką wody i posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz 30 - 40 minut. Po upieczeniu sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować