Ciasto Delicje

3 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe w moim domu

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • biszkopt: 6 jajek
    szklanka cukru
    6 łyżek oleju
    1,5 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa serowa: 3 jajka
    200g cukru
    500g białego sera (może być z wiadereczka)
    200g margaryny
    1 budyń waniliowy
    kilka kropli olejku cytrynowego i pomarańczowego
    masa jabłkowa: 1 kg jabłek
    szklanka cukru
    2 dowolne galaretki
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto delicje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    żółtka oddziel od białek, białka ubij z cukrem, dodaj żółtka, olej oraz mąkę z proszkiem. Wymieszaj. Wylej na blachę 24x40 cm. Piecz około 25 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt przetnij na pół.
  • 2. Masa jabłkowa:
    jabłka obierz, upraż z szklanką cukru, dosyp galaretki, zagotuj. Lekko przestudzone jabłka wyłóż na biszkopt.
  • 3. Masa serowa:
    Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i margaryną. Dodaj ser i ubitą pianę z białek. Gotuj około 5 minut. Budyń rozrób w 1 szklance mleka i wlej do masy serowej. Dodaj olejki. Zagotuj. Gorącą masę wyłóż na jabłka.
  • 4. Przykryj drugą częścią biszkoptu. Wierzch polej polewą czekoladową. Udekoruj dowolnie, możesz posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować