Jabłkowe delicje

  • wyświetlono: 5657 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Jabłkowe delicje to ciasto, które jest bardzo proste i dość szybkie do przygotowania a wygląda bardzo kusząco :) Połączenie jabłek, kremu budyniowego, biszkoptu, herbatników oraz delicji okazało się doskonałym pomysłem, gdyż ciasto wyszło bardzo smaczne :) U mnie był to tort urodzinowy dla Synka :)

2017-07-01ab
  • 16 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na blachę o wymiarach 22x30 cm (około 16 kawałków ciasta):
około 32 sztuki herbatników maślanych
około 20 sztuk delicji ( u mnie morelowe)
około 900 g jabłek smażonych z cynamonem
130 g galaretki wiśniowej
KREM:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła
BISZKOPT:
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru białego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 g cukru waniliowego domowego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka octu
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłkowe delicje

  • 1. BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrami, solą, proszkiem do pieczenia. Żółtka rozbijamy widelcem z octem, łączymy z pianą i delikatnie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i również delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy olej i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut (z termoobiegiem). Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
  • 2. KREM: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Jajka wbijamy do garnka, ubijamy z cukrem (aż zbieleją). Do ubitych dodajemy mąki i jeszcze chwilę ubijamy. Mleko gotujemy, wlewamy stopniowo do ubitych jajek i chwilę miksujemy. Następnie gotujemy budyń, często mieszając. Studzimy. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo po łyżce kremu i cały czas miksujemy aż powstanie krem (do kremu możemy dodać kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego).
  • 3. Jabłka przekładamy na patelnię, podgrzewamy by były gorące, następnie wyłączamy ogień, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Całość delikatnie studzimy np. wkładając na chwilę patelnię do zimnej wody.
  • 4. Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kolejno: biszkopt – 1/2 kremu budyniowego - herbatniki maślane – 3/4 jabłek z galaretką – herbatniki maślane – 1/2 kremu budyniowego – delicje (ułożone biszkoptem do góry) – pozostałe jabłka. Wierzch posypujemy rozkruszonymi herbatnikami ( ilość według uznania).
  • 5. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobiszkoptjabłkakrem budyniowyherbatnikidelicje

Komentarze

Podobne przepisy

Herbatnikowa delicja

Dodane przez: 2milutka

Herbatnikowa delicja

Delikatne ciasto przekładane, na...

Ajerkoniakowa delicja

Dodane przez: Kasia2201

Ajerkoniakowa delicja

Ciasto nie tylko do neidzielnej...

Malinowa delicja

Dodane przez: Ewelina Marcin

Malinowa delicja

Świetne ciasto na bazie kakaowego...

shrek z delicjami

Dodane przez: anka1988

Ciasto shrek z delicjami

Ciasto na bazie soku zielonego...

Ciasto z delicjami

Dodane przez: nika9085

Ciasto z delicjami

Łaciate ciasto z delicjami to uczta...

Malinowa delicja

Dodane przez: Jaga85

Ciasto Malinowa delicja

Delikatny biszkopt, słodkie delicje,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE