Jabłkowe delicje

4.5 (152 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jabłkowe delicje to ciasto, które jest bardzo proste i dość szybkie do przygotowania a wygląda bardzo kusząco :) Połączenie jabłek, kremu budyniowego, biszkoptu, herbatników oraz delicji okazało się doskonałym pomysłem, gdyż ciasto wyszło bardzo smaczne :) U mnie był to tort urodzinowy dla Synka :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 22x30 cm (około 16 kawałków ciasta):
    około 32 sztuki herbatników maślanych
    około 20 sztuk delicji ( u mnie morelowe)
    około 900 g jabłek smażonych z cynamonem
    130 g galaretki wiśniowej
    KREM:
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 litra mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    250 g masła
    BISZKOPT:
    4 jajka
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka cukru białego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    8 g cukru waniliowego domowego
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka octu
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Herbaty

Jabłkowe delicje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrami, solą, proszkiem do pieczenia. Żółtka rozbijamy widelcem z octem, łączymy z pianą i delikatnie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i również delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy olej i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut (z termoobiegiem). Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
  • 2. KREM: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Jajka wbijamy do garnka, ubijamy z cukrem (aż zbieleją). Do ubitych dodajemy mąki i jeszcze chwilę ubijamy. Mleko gotujemy, wlewamy stopniowo do ubitych jajek i chwilę miksujemy. Następnie gotujemy budyń, często mieszając. Studzimy. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo po łyżce kremu i cały czas miksujemy aż powstanie krem (do kremu możemy dodać kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego).
  • 3. Jabłka przekładamy na patelnię, podgrzewamy by były gorące, następnie wyłączamy ogień, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Całość delikatnie studzimy np. wkładając na chwilę patelnię do zimnej wody.
  • 4. Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kolejno: biszkopt – 1/2 kremu budyniowego - herbatniki maślane – 3/4 jabłek z galaretką – herbatniki maślane – 1/2 kremu budyniowego – delicje (ułożone biszkoptem do góry) – pozostałe jabłka. Wierzch posypujemy rozkruszonymi herbatnikami ( ilość według uznania).
  • 5. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Delicje Herbatniki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować