Ciasto "Delicje"

5 (180 ocen)

Proste ciasto ale za to niesamowite w smaku.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    1 szkl cukru pudru
    20 dag schłodzonej margaryny
    1 jajko
    1 żółtko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kwaśnej śmietany (można więcej jak za twarde ciasto)

    Masa serowa:
    1/2 kg zmielonego twarogu
    1/2 szkl cukru
    10 dag margaryny
    1 budyń śmietankowy
    2 jaja (białka i żółtka oddzielnie)
    1/2 szkl mleka

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek startych na tarce jarzynowej
    1/2 szkl wody
    1/2 szkl cukru
    1 galaretka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Ciasto "delicje" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Zagnieść kruche ciasto i podzielić na trzy części. Rozwałkować każdy na taką samą wielkość (duża blacha) i upiec 3 placki w temp. 160 st. C na złoty kolor.
  • 2. Masa serowa: Margarynę utrzeć z cukrem i dodać zmielony ser. Gotować przez 5 min cały czas mieszać. Dodać budyń i żółtka rozpuszczone w mleku. Dobrze wymieszać. Gotować kilka minut na wolnym ogniu. W międzyczasie dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Całość lekko przestudzoną wylać na placek i przykryć następnym. Docisnąć.
  • 3. Masa jabłkowa: Starte jabłka przesmażyć z wodą i z cukrem. Wyłączyć i wsypać suchą galaretkę. Dobrze wymieszać i wylać na placek. Przełożyć trzecim plackiem i docisnąć.
  • 4. Na całe ciasto postawić coś ciężkiego np garnek, by ciasto było dociśnięte.

    Po wystygnięciu udekorować lukrem (cukier puder + woda + kilka kropel soku z cytryny)
    Posypać posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować