To wspaniałe owoce, które smakują na słodko i słono, pieczone , gotowane, smażone no i ...............na surowo.
60 min
Składniki:
Ciasto :
20 dag mąki pszennej (może być ½
krupczatki)
laska wanilii
12 dag masła
5 dag cukru pudru
5 dag mielonych na proszek migdałów
¼ opakowania płatków migdałowych
1 jajko
Masa jabłkowa:
1 szklanka śmietanki kremówki
1 kg jabłek antonówek
sok z cytryny
1 czubata łyżka cukru pudru lub lukier
Ciasto delicje jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło rozetrzyj na krem, stale ucierając dodaj cukier puder, wanilię i
migdały
2. Dodaj jajko, rozetrzyj na masę, dosyp mąkę – odstaw ciasto na kilka godzin
3. Umyj i obierz jabłka- podziel na pół
4. Połowę jabłek zetrzyj na tarce
5. Na patelnię wlej śmietankę , dołóż starte jabłka i smaż do uzyskania jednolitej masy.
6. Piec rozgrzej do 180*C.
7. Wyciśnij sok z cytryny, wlej do garnka, dolej 1-2 szklanki wody
8. Jabłka pokrój w drobna kostkę i wrzuć do soku, aby nie ściemniały
9. Ciasto rozwałkuj, umieść w formie, nakłuj widelcem
10. Włóż do gorącego pieca do lekkiego zrumienienia
11. Na zrumienionym cieście rozłóż masę jabłeczną, posyp jabłkami krojonymi w kostkę oraz płatkami migdałowymi
12. Ciasto włóż do gorącego piekarnika na jakieś 10-15 minut do czasu , aż jabłka lekko się zarumienią .
13. Po wyjęciu z pieca posyp ciasto cukrem pudrem lub polej dekoracyjnie lukrem
Komentarze