Ciasto Delicje jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

To wspaniałe owoce, które smakują na słodko i słono, pieczone , gotowane, smażone no i ...............na surowo.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto :

    20 dag mąki pszennej (może być ½
    krupczatki)
    laska wanilii
    12 dag masła
    5 dag cukru pudru
    5 dag mielonych na proszek migdałów
    ¼ opakowania płatków migdałowych
    1 jajko

    Masa jabłkowa:
    1 szklanka śmietanki kremówki
    1 kg jabłek antonówek
    sok z cytryny
    1 czubata łyżka cukru pudru lub lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto delicje jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło rozetrzyj na krem, stale ucierając dodaj cukier puder, wanilię i
    migdały
    2. Dodaj jajko, rozetrzyj na masę, dosyp mąkę – odstaw ciasto na kilka godzin
    3. Umyj i obierz jabłka- podziel na pół
    4. Połowę jabłek zetrzyj na tarce
    5. Na patelnię wlej śmietankę , dołóż starte jabłka i smaż do uzyskania jednolitej masy.
    6. Piec rozgrzej do 180*C.
    7. Wyciśnij sok z cytryny, wlej do garnka, dolej 1-2 szklanki wody
    8. Jabłka pokrój w drobna kostkę i wrzuć do soku, aby nie ściemniały
    9. Ciasto rozwałkuj, umieść w formie, nakłuj widelcem
    10. Włóż do gorącego pieca do lekkiego zrumienienia
    11. Na zrumienionym cieście rozłóż masę jabłeczną, posyp jabłkami krojonymi w kostkę oraz płatkami migdałowymi
    12. Ciasto włóż do gorącego piekarnika na jakieś 10-15 minut do czasu , aż jabłka lekko się zarumienią .
    13. Po wyjęciu z pieca posyp ciasto cukrem pudrem lub polej dekoracyjnie lukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje Jabłka Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować