Ciasto - Czoko

4.49 (173 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciemne ciasto, które szybko się robi i w mig znika przy kawce.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 szkl mąki
    1 ½ szkl cukru
    ¾ szkl kakao
    3 jaja
    1 szkl mleka
    ½ szkl oleju
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ¾ łyżeczki sody
    ¾ łyżeczki soli
    Cukier waniliowy

    Bita śmietana:
    0,5 litra kremówki 30-36%
    ¼ literatki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    40ml wrzątku
    40g cappuccino orzechowego

    Dodatkowo:
    Czekolada do posypania
    Dżem z czarnych porzeczek
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Cappuccino

Ciasto - czoko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Wszystkie składniki na biszkopt wymieszać razem mikserem i potem wylać na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni 25minut (termooobieg).

    Po ostudzeniu przeciąć na pół.
    1 część biszkoptu posmarować dżemem z czarnej porzeczki (ilość wg upodobań).

    Bita śmietana
    Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Po koniec ubijania dodać cappuccino, delikatnie wymieszać. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Prawie całą masę wyłożyć na biszkopt przesmarowany dżemem. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Na wierzch biszkoptu położyć resztę masy. Ciasto posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce

Porady

Forma: 25cm x 34cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować