Ciasto rumowe z gruszką

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Połączenie rumu z gruszką, mleczną czekoladą oraz orzechami powoduje niebo w gębie.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki mąki
    4 jajka
    1/2 kost. masła
    1/2 szkl. Rumu
    3/4 szkl. Cukru
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 gruszki
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    Garść orzechów
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Przystawki

Ciasto rumowe z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto rumowe z gruszką 1. Masło roztopić dodać cukier, rum i kakao. Wszystko zagotować i zostawić do wystygnięcia.
    Do wystudzonej kakaowej masy dodać żółta. Całość zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na jednolitą masę.
    Białka ubić i połączyć z czekoladowym ciastem.
    Gruszki obrać i pokroić na 6-8 części.
    Formę wysmarować masłem i oprószyć kaszką manną lub mąką.
    Ciasto przełożyć do formy i ułożyć na nim gruszki.
  • Ciasto rumowe z gruszką 2. Piec ok 40 minut w 180 stopniach.
    Ciasto zostawić do wystygnięcia.
    Czekoladę rozpuścić, polać nią ciasto i posypać posiekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Gruszki Orzechy Owoce Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować