Ciasto czekoladowo-cytrynowe

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wilgotne mega czekoladowe ciasto połączone z orzeźwiającym kremem cytrynowym tworzą wspaniałą całość po schłodzeniu i przejściu smakiem to prawdziwa uczta dla podniebienia:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na tortownicę 26 cm

    Ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    5 jaj
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki ciemnego kakao
    50 g masła

    Krem:
    1/2 szklanki soku ze świeżo wyciśniętych cytryn
    1 kisiel cytrynowy ewentualnie morelowy
    100 g cukru
    1/2 litra śmietany kremówki
    1 łyżka żelatyny
    1 szklanka zimnej wody

    Poncz:
    1/2 szklanki przegotowanej chłodnej wody
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    50 ml wódki

    Polewa:
    1 tabliczka białej czekolady
    75 ml słodkiej śmietanki kremowej
    25 g masła

Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto czekoladowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto czekoladowe 1. Ciasto:
    Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem,mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia,masło rozpuścić w rondelku lub mikrofali wystudzić.
    Do ubitej masy jajecznej wsypywać po łyżce mąki ubijając cały czas mikserem na najniższych obrotach,aż do skończenia,wlać rozpuszczone masło wymieszać delikatnie łyżką.Wlać do formy wyłożonej pergaminem-(samo dno)
    piec w temp 180*c około 40-45 minut na grzaniu góra dół.
    Całkiem zimne ciasto przekroić na trzy krążki.
  • Masa cytrynowa 2. Masa:
    W rondelku zagotować sok z cytryny połączony z 1/2 szklanki wody i cukrem.W drugiej połowie szklanki wody rozprowadzić kisiel wlać do gotującego się syropu cytrynowego i mieszać aż zgęstnieje.Wsypać od razu łyżkę żelatyny i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści,przestudzić.
  • ubijamy kremówke 3. Zimną kremówkę ubić na sztywno nie przerywając ubijania dodawać po łyżce budyniu -masa zrobi się lekko płynna ale taka ma być.
  • krążki nasączamy ponczem 4. Poncz:
    Składniki ponczu połączyć ze sobą wymieszać.
  • polewa 5. Polewa:
    Śmietankę kremówkę zagotować zdjąć z ognia dodać masło i połamaną czekoladę mieszać aż wszytko się rozpuści.
  • przekładamy kremem 6. Przełożenie:Pierwszy krążek ciasta nasączyć lekko ponczem posmarować połową kremu przykryć drugim krążkiem znowu poncz i krem przykryć wierzchem udekorować płynną polewą zostawić w lodówce do stężenia.
  • przed schłodzeniem z polewą 7. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować