Wilgotne mega czekoladowe ciasto połączone z orzeźwiającym kremem cytrynowym tworzą wspaniałą całość po schłodzeniu i przejściu smakiem to prawdziwa uczta dla podniebienia:)
Ciasto czekoladowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem,mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia,masło rozpuścić w rondelku lub mikrofali wystudzić.
Do ubitej masy jajecznej wsypywać po łyżce mąki ubijając cały czas mikserem na najniższych obrotach,aż do skończenia,wlać rozpuszczone masło wymieszać delikatnie łyżką.Wlać do formy wyłożonej pergaminem-(samo dno)
piec w temp 180*c około 40-45 minut na grzaniu góra dół.
Całkiem zimne ciasto przekroić na trzy krążki.
2.Masa:
W rondelku zagotować sok z cytryny połączony z 1/2 szklanki wody i cukrem.W drugiej połowie szklanki wody rozprowadzić kisiel wlać do gotującego się syropu cytrynowego i mieszać aż zgęstnieje.Wsypać od razu łyżkę żelatyny i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści,przestudzić.
3.Zimną kremówkę ubić na sztywno nie przerywając ubijania dodawać po łyżce budyniu -masa zrobi się lekko płynna ale taka ma być.
4.Poncz:
Składniki ponczu połączyć ze sobą wymieszać.
5.Polewa:
Śmietankę kremówkę zagotować zdjąć z ognia dodać masło i połamaną czekoladę mieszać aż wszytko się rozpuści.
6.Przełożenie:Pierwszy krążek ciasta nasączyć lekko ponczem posmarować połową kremu przykryć drugim krążkiem znowu poncz i krem przykryć wierzchem udekorować płynną polewą zostawić w lodówce do stężenia.
Komentarze