Ciasto czekoladowe z whisky i gruszkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tym razem postawiłam na lekko wytrawne ciasto czekoladowe, w którym intensywnie jest wyczuwalny aromat whisky, a słodka gruszka idealnie kontrastuje z gorzkawym posmakiem czekolady. Oprócz tego, że ciasto jest bardzo smaczne to jeszcze przyciąga wzrok swoim wyglądem.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:

    120g miękkiego masła
    120g brązowego cukru
    20g mąki pszennej tortowej
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100g zmielonych migdałów
    4 jajka L
    60ml whisky
    150g czekolady 60% kakao

    gruszki:

    7 małych gruszek
    2 gwiazdki anyżu
    1 laska cynamonu
    1szkl cukru
    1l wody

    polewa:


    100g czekolady 60% kakao
    1 żółtko
    1/3 szkl mleka 3,2%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czekoladowe z whisky i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25b5w3k 1. 1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, gwiazdki anyżu i laskę cynamonu. Całość stawiamy na palniku, a gdy zacznie wrzeć, wkładamy delikatnie gruszki. Gruszki gotujemy ok 15 minut (do miękkości), a następnie wyciągamy z zalewy i studzimy.
  • image-27ogu5s 2. 2. W rondelku umieszczamy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę z whisky i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Lekko studzimy. Miękkie masło i cukier ucieramy na puch, a następnie wbijamy po 1 jajku i dokładnie miksujemy. Do utartej masy dodajemy lekko przestudzoną czekoladę i starannie mieszamy. Wsypujemy zmielone migdały (u mnie były to migdały zmielone w blenderze na mniejsze kawałki - są wtedy świetnie wyczuwalne z cieście), oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość mieszamy za pomocą szpatułki.

    3. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Wystudzone gruszki wbijamy do ciasta na boki i jedną na środek. Owoce muszą dotykać dna blachy.
  • 3. 4. Ciasto pieczemy w 180*C przez 50 minut.

    5. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem, a na koniec wbijamy żółtko i energicznie mieszamy. Gorącą polewą smarujemy wystudzone ciasto.



    SMACZNEGO :-)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/04/ciasto-czekoladowe-z-whisky-i-gruszkami.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować