Ciasto czekoladowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy blaszkę do pieczenia- smarujemy ją tłuszczem (masłem lub margaryną) i obsypujemy bułką tartą.
2.Jajka ucieramy z cukrem na jednolitą masę (jak na kogel-mogel). Do masy dodajemy przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia - mieszamy delikatnie. To masy dodajemy roztopione masło oraz olejek waniliowy. Całość miksujemy na wolnych obrotach. Masę przelewamy na przygotowaną wcześniej tortownicę.
3.Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, następnie delikatnie nacinamy w poprzek. Gruszki układamy na wierzchu masy wylanej do tortownicy.
4.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 25-30 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia.
5.Gdy ciasto jest w piekarniku przygotowujemy polewę. W garnku rozgrzewamy śmietankę. Dodajemy do niej pokruszoną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy miękkie masło. Mieszamy aż masa będzie jednolita. Gotową masą czekoladową polewamy gotowe ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.
Porady
Przed wyjęciem z piekarnika ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem.
Komentarze