Ciasto czekoladowe z pijanymi jeżynami

0 (0 ocen)

Jeżeli robisz nalewki lub wina z owocami, ten przepis jest dla Ciebie. Takie alkoholowe owoce idealnie pasują do czekoladowego ciasta z kremem z mascarpone.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    -3szkl. mąki,
    -1szkl. oleju,
    -2szkl. mleka,
    -łyżeczka proszku do pieczenia,
    -cukier wanilinowy,
    -1 1/3szkl. cukru,
    -szczypta soli,
    -3 łyżki kakao,
    -2 łyżki octu,
    -2 garście jeżyn z nalewki.

    Składniki na krem:
    -opakowanie serka mascarpone,
    -tabliczka mlecznej czekolady,
    -50g masła.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowe z pijanymi jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe:
    Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać dokładnie.
    Następnie wszystkie mokre składniki połączyć razem i wlać do suchych. Mieszać tylko do połączenia składników. Dodać jedną garść jeżyn i wymieszać.
    Na wysmarowaną tortownicę 25-28cm i wysypaną bułką tartą wylać ciasto. Resztą malin posypać wierzch.
    Piec w temp. 185 stopni przez około godzinę. Do tzw. suchego patyczka.
  • 2. Krem:
    Czekoladę roztopić nad parą wodną, ostudzić.
    Serek mascarpone ubić lekko mikserem, dodawać roztopioną czekoladę. Małymi partiami. Cały czas ubijać.
    Krem się może zważyć, ale to nic. Należy miksować dalej i dodawać zimne masło. Gdy krem jest już puszysty i ma jednolitą konsystencję wykładać na wystudzone i przekrojone ciasto czekoladowe.
    Schłodzić.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Jeżyny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować