Jeżeli robisz nalewki lub wina z owocami, ten przepis jest dla Ciebie. Takie alkoholowe owoce idealnie pasują do czekoladowego ciasta z kremem z mascarpone.
Ciasto czekoladowe z pijanymi jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe:
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać dokładnie.
Następnie wszystkie mokre składniki połączyć razem i wlać do suchych. Mieszać tylko do połączenia składników. Dodać jedną garść jeżyn i wymieszać.
Na wysmarowaną tortownicę 25-28cm i wysypaną bułką tartą wylać ciasto. Resztą malin posypać wierzch.
Piec w temp. 185 stopni przez około godzinę. Do tzw. suchego patyczka.
2.Krem:
Czekoladę roztopić nad parą wodną, ostudzić.
Serek mascarpone ubić lekko mikserem, dodawać roztopioną czekoladę. Małymi partiami. Cały czas ubijać.
Krem się może zważyć, ale to nic. Należy miksować dalej i dodawać zimne masło. Gdy krem jest już puszysty i ma jednolitą konsystencję wykładać na wystudzone i przekrojone ciasto czekoladowe.
Schłodzić.
Smacznego :)
Komentarze