Alpejsko-makowe ciasto z pijanymi rodzynkami w czekoladzie

  • wyświetlono: 1030 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Słodki kakaowy biszkopt z masą śmietankowa i masa makowo-kokosową .Pikanteri dodaja nieco :podpite"rodzynki zatopione w słodkiej czekoladzie- całosc po prostu smaczna :)(to moja modifikacja ciasta pijak i kostki alpejskiej)Polecam bardziej dorosłym niz dzieciom ;)Polecam.

bozena
  • 120min

Składniki

1.Kakaowy spód

4 jajka
3\4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
około 1\2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny


2. Masa budyniowa smietankowa:

2 budynie o smaku smietankowym
2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1 kostka miękkiej margaryny

3. Masa makowo wiórkowa :

5 białek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki suchego maku
3/4 szklanki drobnych wiórek kokosowych


4. Rodzynki w czekoladzie:
wierzch:
około 500 g rodzynek
wódka do zalania rodzynek
-------
-3 tabliczki gorzkiej czekolady
150 g masła

oraz
gotowa polewa- biała czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Alpejsko-makowe ciasto z pijanymi rodzynkami w czekoladzie

  • 1. 1.Rodzynki wsypujemy do słoika garnuszka i zalewamy wódką. Zostawiamy przykryte na noc.Potem je odsączamy.

    2 .Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, żółtka i sok z cytryny.
    Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy, i przesiewamy do masy. Delikatnie mieszamy całośc.
    Masę przekładamy do przygotowanej natłuszczonej , wyłozonej papaierem do pieczenia formy i pieczemy w temp. 170°C przez około 25-30 minut.

    3. Masa budyniowa śmietanowa:
    Z podanych składników gotujemy budyń. Gdy ostygnie, ucieramy z margaryną na aksamitny gładki krem.

    4. Masa z makiem:
    Białka ubijamy na sztywną pianę.
    Pod koniec ubijania dodajemy cukier, delikatnie łączymy z suchym makiem i wiórkami kokosowymi. Masę przekładamy do formy w której był pieczony biszkopt i pieczemy w temp. 170°C przez około 25-30 minut.
    5. Czekolade rozpuszczamy z masłem w dużej misce w kapieli wodnej.
    Kiedy całosc jest płynna, dodajemy rodzynki mieszamy.
    Na biszkopt wykładamy mase smietankowa , przyprywamy wkładka makowa , na niej rozprowadzamy równomiernie czekoladę z rodzynkami. Schładzamy. Przed podaneim dodatkowo dekorujemy gdzieniegdzie biała czekolada. Smacznego:)

Porady

forma 25 na 39

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataDeserplacekmakalkoholsłodkociasto pijakz masa smietkowamakowa wkładka

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto śliwka w czekoladzie

Dodane przez: babka w formie

ciasto śliwka w czekoladzie

Wyjątkowe ciasto dla wszystkich...

Jabłecznik w cieście drożdżowym z rodzynkami

Dodane przez: bienpyt

Jabłecznik w cieście drożdżowym z rodzynkami

Taki inny rodzaj jabłecznika -...

PIJANA ŚLIWKA

Dodane przez: ewelinao

CIASTO "PIJANA ŚLIWKA"

WYBORNE CIASTO NA SPECJALNE OKAZJE...

Ciasto Pijana wiśnia

Dodane przez: MarciaDG92

Ciasto czekoladowe - Pijana wiśnia

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym...

Pijana zakonnica z kremem ajerkoniakowym

Dodane przez: juchab

Ciasto Pijana zakonnica z kremem ajerkoniakowym

Bardzo pijane ciasto - wódkowo...

Ciasto wiewiórka z rodzynkami

Dodane przez: KatarzynaJ

Ciasto wiewiórka z rodzynkami

Ciasto jest szybkie i łatwe do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE