Ciasto drożdżowe z jeżynami

4.5 (187 ocen)

Szybki i smaczne ciasto drożdżowe z kruszonką i jeżynami, bardzo lubię ciasta drożdżowe z różnymi owocami.

Składniki:

  • Ciasto:

    4 szklanki mąki pszennej

    0,5 szklanki cukru

    50 gram świeżych drożdży

    0,5 szklanki oleju

    0,5 szklanki mleka

    3 jajka

    Kruszonka:

    1,5 szklanki mąki pszennej

    ¾ szklanki cukru

    200 gram margaryny

    Dodatkowo:

    500 gram jeżyn

    Tłuszcz do formy

    Bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Ciasto drożdżowe z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z niewielkiej ilości mąki, cukru, mleka i drożdży robimy zaczyn, odstawiamy na kilka minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka, olej, mleko i zaczyn, ciasto mieszamy mikserem na gładką masę. Pozostawiamy pod przykryciem na godzinę, ciasto przekładamy do formy (25x40 cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, na wierzch układamy jeżyny. Składniki kruszonki łączymy ze sobą, posypujemy wierzch ciasta, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować