Ciasto czekoladowe z kulkami serowo- kokosowymi

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Ciasto czekoladowe z kulkami serowymi, to bardzo efektownie wyglądające ciasto w przekroju. Ciemne ciasto kakaowe idealnie komponuje się z bielą kulek twarogowych z dodatkiem wiórków kokosowych. Całość wykończona polewą kakaową, smaczne zastępstwo dla tradycyjnego murzynka.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto na formę o średnicy 26 cm

    Kule serowo kokosowe

    ser biały twarogowy 300-350 g
    żółtka z 3 jaj
    cukier 100 g
    skrobia ziemniaczana 2 łyżki
    wiórki kokosowe 70 g

    Ciasto

    mąka pszenna 250 g
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    cukier wanilinowy 16 g
    cukier 250 g
    margaryna 250 g
    kakao 2 łyżki
    jajka 4
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czekoladowe z kulkami serowo- kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Żółtka z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę. Ser biały przecisnąć przez praskę, dodawać patiami do masy jajecznej cały czas miksując. Wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną dodać na końcu, wymieszać. Masę serowo – kokosową schłodzić w lodówce. Formę natłuścić, ułożyć uformowane kule zachowując odstęp jedna od drugiej.

    Margarynę z cukrem rozpuścić w rondlu. Dodać kakao, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Starannie oddzielić żółtka od białek. Do wystudzonej masy kakaowej dodać żółtka, cukier wanilinowy, dokładnie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać następnie partiami dodawać do masy kakaowej stale miksując. Białka ubić z solą na sztywno w osobnym naczyniu, wymieszać z ciastem za pomocą łopatki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Kule serowe pokryć ciastem kakaowym. Piec przez 40-45 minut ( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 °C.
    Polewa czekoladowa

    masło 70 g
    cukier 50 g
    mleko 2 łyżki
    kakao mocne 1 kopiasta łyżka
    W rondlu rozpuścić masło, mleko i cukier, zagotować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Kakao dodać na końcu, wymieszać zdjąć z palnika. Podczas studzenia polewy co jakiś czas zamieszać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować