Wilgotne Ciasto Czekoladowe Z Kulkami Serowo Kokosowymi

  • wyświetlono: 1035 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przepyszne jest to ciacho, wilgotne, mocno czekoladowe z kulami serowo kokosowymi które już uwielbiam ;)

gotowanietoproste
  • 12 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Ciasto czekoladowe:

100 g masła
180 g cukru
3 całe jajka
250 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml letniego mleka
1 i 1/2 łyżki kakao
100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
Serowo kokosowe kulki
200 g sera, nie rzadkiego (użyłam Mój ulubiony)
około 50-80 g wiórek kokosowych
1 małe jajko
50 g cukru
( ewentualnie) jeśli kulki nie chciały by się lepić, to dodać do 2 łyżek mąki kokosowej
ewentualnie 1 łyżka masła o ile twaróg jest chudy i suchy

Polewa Czekoladowa:

6 łyżeczek cukru
3 łyżeczki kakao
3 łyżki mleka
1 nie pełna łyżka margaryny/masła


Polewa Biała:

6 kostek białej czekolady
lub

4 łyżki mleka w proszku
1 i 1/2 łyżki mleka
1 łyżka masła/margaryny
1 i 1/2 łyżki cukru

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Wilgotne Ciasto Czekoladowe Z Kulkami Serowo Kokosowymi

  • 1. Ciasto czekoladowe

    1. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną.
    2. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia.
    3. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz roztopiona czekoladę. mieszamy do połączenia składników. W czasie mieszania dolewamy letnie mleko.

    Kulki serowo kokosowe

    4. Wszystkie składniki na kulki łączymy ze sobą. Jeśli masa jest zbyt luźna aby ulepić kulki to dosypujemy jeszcze kokosu lub mąki kokosowej. Natomiast jeśli nie jest zbyt zwarta to dodajemy łyżkę masła.
    5. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kulki i układamy je na dnie zostawiając parę na górę (około 3 sztuki)
    6. Na kulki serowe wykładamy ciasto czekoladowe a na wierzch pozostałe kulki.
    Całość pieczemy w 180-190 stop przez około 70 minut.
    Patyczek wbity w ciasto musi być suchy !!

    Polewa czekoladowa

    7. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Gotujemy do zgęstnienia następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

    Polewa biała

    8. Kostki czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
    lub
    9. Mleko z masłem/margaryną i cukrem umieszczamy w garnuszku. Całość zagotowujemy następnie dodajemy mleko w proszku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

    Wystudzone ciasto polewamy naprzemiennie polewami. Odstawiamy do zastygnięcia polewy lub nie ;) a następnie kroimy i zajadamy :-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladowez czekoladaz polewąwilgotnewilgotne ciastow polewiekokosowe kulkiz kulkami serowymiz kulkami kokosowymikulki kokosaserowe kule
 

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO CYTRYNOWE

Dodane przez: duszek

WILGOTNE CIASTO CYTRYNOWE

Lekkie Ciasto cytrynowe jest wilgotne,...

Ciasto czekoladowo- kokosowe z masą krówkową.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto czekoladowo-kokosowe z masą krówkową.

Pyszny przekładaniec z masą krówkową,...

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem adwokatowym

Dodane przez: alaaa

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem

Ciasto dla amatorów kokosu z pysznym...

wilgotne ciasto dyniowe z kremem

Dodane przez: MagdaNs

Wilgotne ciasto dyniowe z kremem

Lekko wilgotne ciasto dyniowe z...

Ciasto czekoladowo - serowe

Dodane przez: MagdalenaS

Ciasto czekoladowo - serowe

Pyszne wilgotne ciasto, które szybko...

ciasto serowo-jabłkowe

Dodane przez: agarybak76

Ciasto serowo-jabłkowe z musem czekoladowym

Efektowne, pyszne ciasto, które...