Wilgotne ciasto czekoladowe z kulkami serowo-kokosowymi

4.51 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne jest to ciacho, wilgotne, mocno czekoladowe z kulami serowo kokosowymi które już uwielbiam ;)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:

    100 g masła
    180 g cukru
    3 całe jajka
    250 g mąki pszennej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    150 ml letniego mleka
    1 i 1/2 łyżki kakao
    100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
    Serowo kokosowe kulki
    200 g sera, nie rzadkiego (użyłam Mój ulubiony)
    około 50-80 g wiórek kokosowych
    1 małe jajko
    50 g cukru
    ( ewentualnie) jeśli kulki nie chciały by się lepić, to dodać do 2 łyżek mąki kokosowej
    ewentualnie 1 łyżka masła o ile twaróg jest chudy i suchy

    Polewa Czekoladowa:

    6 łyżeczek cukru
    3 łyżeczki kakao
    3 łyżki mleka
    1 nie pełna łyżka margaryny/masła


    Polewa Biała:

    6 kostek białej czekolady
    lub

    4 łyżki mleka w proszku
    1 i 1/2 łyżki mleka
    1 łyżka masła/margaryny
    1 i 1/2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.51 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kulki

Wilgotne ciasto czekoladowe z kulkami serowo-kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe

    1. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną.
    2. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia.
    3. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz roztopiona czekoladę. mieszamy do połączenia składników. W czasie mieszania dolewamy letnie mleko.

    Kulki serowo kokosowe

    4. Wszystkie składniki na kulki łączymy ze sobą. Jeśli masa jest zbyt luźna aby ulepić kulki to dosypujemy jeszcze kokosu lub mąki kokosowej. Natomiast jeśli nie jest zbyt zwarta to dodajemy łyżkę masła.
    5. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kulki i układamy je na dnie zostawiając parę na górę (około 3 sztuki)
    6. Na kulki serowe wykładamy ciasto czekoladowe a na wierzch pozostałe kulki.
    Całość pieczemy w 180-190 stop przez około 70 minut.
    Patyczek wbity w ciasto musi być suchy !!

    Polewa czekoladowa

    7. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Gotujemy do zgęstnienia następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

    Polewa biała

    8. Kostki czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
    lub
    9. Mleko z masłem/margaryną i cukrem umieszczamy w garnuszku. Całość zagotowujemy następnie dodajemy mleko w proszku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

    Wystudzone ciasto polewamy naprzemiennie polewami. Odstawiamy do zastygnięcia polewy lub nie ;) a następnie kroimy i zajadamy :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować