ciasto czekoladowe z kremem owocami i galaretką

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny tort idealny na rodzinne uroczystości, doskonały również na co dzień do kawy

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto: 280 g mąki pszennej (z tej ilości mąki odjąć 5 łyżek, w to miejsce dodając 6,5 łyżki kakao), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 280 g masła lub margaryny do pieczenia, 200 g drobnego cukru do wypieków, 5 jajek Krem: 500 g serka mascarpone, schłodzonego, 900 ml śmietany kremówki 36%, 3łyżki cukru pudru, 1 aromat waniliowy, 300 g truskawek, 2 galaretki truskawkowe, tabliczka mlecznej czekolady

Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Ciasto czekoladowe z kremem owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć. Będą potrzebne na samym końcu.

    W misie miksera (ewentualnie w garnku jeśli używacie miksera ręcznego) umieścić margarynę i cukier, zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy. Kolejno jedno po drugim dodawać jajka, nie przestając miksować aż do całkowitego połączenia się składników i otrzymania gładkiej masy. Następnie dodać sypkie przesiane składniki i wymieszać szpatułką do połączenia.

    Spód formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać.

    Ciasto piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie. Ciasto urośnie z górką. Po wystudzeniu ciasto odwrócić w ten sposób, by spód znalazł się na górze. Odłożyć (po około godzinie ciasto się mniej więcej wyrówna).
  • 2. Zmiksować serek mascarpone, kremówkę i aromat następnie ubić do utrzymania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder i ubić. Nie ubijać zbyt długo by krem się nie zważył. Galaretkę rozpuści i poczekać aż stężeje. Czekolade zetrzeć na tarku o grubych oczkach. Owoce umyć. Czekoladę zetrzeć na tarku o grubych oczkach.
  • 3. Blat przekroić na pół, wyłożyć obficie kremem na krem dać pokrojoną galaretkę i owoce. Przykryć kolejna warstwa kremu i drugą połową blatu, docisnąć.Górę i boki tortu wysmarować kremem i obsypać wiórkami czekolady.

Porady

Krem będzie smarowniejszy, jeśli schłodzimy go w lodówce ok. 30 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować