Ciasto Zebra z owocami, galaretką i kremem

  • wyświetlono: 993 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Upiekłam zebrę, połowę moje łasuchy zjadły jeszcze na ciepło, na drugą połowę kiedy już była zimna nikt nie miał ochoty :( Tak więc powstało to ciasto zebropodopne z owocami :)

1545998009610

Składniki

zebra:
•5 całych jajek
•250 ml. oleju (szklanka)
•270 ml. soku jabłkowego
•250 g cukru (szklanka) + łyżka cukru z wanilią
•2,5 szklanki mąki tortowej + 3 łyżeczki z małym czubkiem proszku do pieczenia
•dodatkowo na źniej 2 łyżki mąki + 2 łyżki ciemnego kakao
•krem:
•1 budyń waniliowy bez cukru + 400 ml. mleka + 2 łyżki cukru
•100 g miękkiego masła + 2 łyżki cukru pudru
•200 g gładkiego twarogu (nie z wiaderka) lub mascarpone
•galaretka:
•1 galaretka cytrynowa + 200 ml. gorącej wody + 250 ml. soku jabłkowego
•inne:
•500 g malin na wierzch + kilka dużych truskawek
•sok jabłkowy do nasączenia spodu
•listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Zebra z owocami, galaretką i kremem

  • image-1u77yhd1. Zebra:
    Jajka w całości razem z cukrami ubić na puszystą masę.
    Dodać jednocześnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej, sok jabłkowy i miksować dalej na zmniejszonych obrotach do połączenia składników.
    Ciasto podzielić na dwie części, jedną wymieszać z kakao, a drugą z odłożoną mąką. Obie masy powinny mieć zbliżoną gęstość.
    Na wyłożoną papierem tortownicę (śr. 25 cm) wlewać naprzemiennie po jednej lub 2 łyżki jednego i drugiego ciasta na środek.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w 180 stopniach.
    Po upieczeniu i wystudzeniu połowę ciasta można skonsumować jako tradycyjną zebrę, drugą połowę przeciąć na dwa półkrążki, dopasować do siebie aby tworzyły koło, nasączyć sokiem jabłkowym.
  • image-08rst4q2. Ugotować gęsty budyń i schłodzić w zimnej wodzie, później w lodówce, przykryć folią aby nie utworzył się kożuch.
    Galaretkę rozpuścić w 200 ml. gorącej wody, jak będzie gotowa wlać do niej zimny sok jabłkowy, odstawić do lodówki pilnując aby za bardzo się nie zsiadła.
    W tym czasie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę, dodać gładki twaróg ( ja miałam własnej roboty z wiejskiego mleka) lub mascarpone, miksować tylko do połączenia.
    Dodawać po łyżce zimny budyń aż do jego wyczerpania.
    Krem serowy wyłożyć na ciasto, na tym ułożyć owoce, założyć obręcz.
  • image-0cqcxrc3. Zalać lekko tężejącą galaretką, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia, na przynajmniej 3 godziny.
  • 4. Smacznego życzę !!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiCiastoMalinyowocezebraCiasto na latokrem twarogowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-1hbgv8x

Dodane przez: ciastaideserkilb

Ciasto z kremem i galaretką

Jest to ciasto na każda okazję....

Ciasto z owocami i galaretką

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto z owocami i galaretką

Moje wnuczki, Agatka (4 lata) i...

Ciasto jogurtowe z galaretką i owocami

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto jogurtowe z galaretką i owocami

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie...

Cisato z owocami

Dodane przez: darianka89

Ciasto z galaretką i owocami

Pyszne ciasto na ciepłe dni, z...

Biszkopt z kremem czekoladowo-orzechowym, malinami, borówkami i galaretką

Dodane przez: amaranthrose

Kremowe ciasto z owocami i galaretką

Pyszne i lekkie ciasto z owocami...

ciasto z malinami

Dodane przez: katrinaM24

ciasto z kremem, galaretką i malinami

rewelacyjne ciasto,na delikatnym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE