Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej

4.5 (171 ocen)

Zdrowy i bardzo dobry deser. Idealny jako dietetyczna przekąska.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
    2 szklanki wody ( do ugotowania kaszy)
    szczypta soli
    100 ml oleju
    5 jajek
    1 szklanka mleka
    3 łyżki gorzkiego kakao
    10 zblendowanych daktyli
    2 duże garście dowolnych, posiekanych bakalii ( u mnie skórka pomarańczowa, rodzynki)
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukaną kaszę ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody ( ok 15 minut). Lekko ostudzoną zblendować na gładką papkę. Dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać ( można mikserem). Ciasto przełożyć na małą tortownicę wyłożoną papierem lub blaszkę ( 20X25 cm). Piec w temp 170 stopni ok 40-45 minut.
    Po ostygnięciu ciasto można polać polewą czekoladową.

Porady

Daktyle można zastąpić cukrem ( 3/4 szklanki cukru).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować