Ciasto z kaszy jaglanej i jabłek

4.5 (154 ocen)

  • 2 godz.

Smaczne i zdrowe ciasto. Robi się je błyskawicznie, jest wilgotne i kroi sie bez problemu. Bez glutenu, bez jajek, mleka, drożdży i mąki. Idealne dla alergików.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 300 g surowej kaszy jaglanej
    1,5 kg jabłek
    1 łyżka cukru z wanilią (lub ekstraktu waniliowego)
    1 łyżeczka cynamonu
    garść rodzynek
    (ewentualnie pół szklanki miodu lub innego słodzidła)
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto z kaszy jaglanej i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć masę do keksówki dokładnie wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie, że sok z owoców wżera się w metalowe formy, więc trzeba je koniecznie wyłożyć papierem. Jeśli macie formę silikonową, teflonową lub ceramiczną, to nie trzeba. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 90 minut do zezłocenia wierzchu.

    Nie należy go wyciągać z formy, zanim całkowicie nie wystygnie.

Porady

zamiast rodzynek można użyć suszonej żurawiny (ja użyłam bez cukru), a zamiast cukru- ksylitol. Aby wierzch ciasta był miękki proszę przykryć w trakcie pieczenia go papierem do pieczenia. Dodatkowo robię bitą śmietanęz mleka kokosowego i posypuję cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować