Ciasto czekoladowe "Korsarz"

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W wyniku eksperymentów powstało moje najsmaczniejsze ciasto. Zdanie to podzielają i mąż, i synowie.

Składniki:

  • Ciasto: 40 dag mąki
    ● 10 dag cukru
    ● jajko
    ● 3 łyżki smalcu
    ● 1,5 dag proszku do pieczenia
    ● 1,5 dag cukru waniliowego
    ● 15 dag masła
    ● 3 czubate łyżki kakao
    Krem czekoladowy:
    ● 2 łyżki koniaku
    ● 3 jajka
    ● 20 dag gorzkiej czekolady
    ● 3 dag masła
    ● 5,5 dag cukru
    ● 125 ml śmietanki
    Oraz: 50 dag malin
    ● puszka masy kajmakowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe "korsarz" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło i smalec siekamy z mąką, kakao i proszkiem. Białko ubijamy, dodając cukry i żółtko. Wlewamy do mąki. Zagniatamy. Wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (25 cm). Pieczemy ok. 30 minut w temp. 190 °C. Studzimy.
  • 2. Na ciasto wykładamy masę kajmakową i maliny.
  • 3. Krem: w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z koniakiem i 4 łyżkami wody. Ucieramy z masłem, dodajemy po żółtku. Studzimy. Białka ubijamy z cukrem. Kilka łyżek dodajemy do masy. Kremówkę ubijamy i z ubitą pianą dodajemy do kremu. Mieszamy, wykładamy na owoce. Przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny: ● Placek będzie również smaczny z innymi owocami sezonowymi: jeżynami, porzeczkami czy wydrylowanymi wiśniami (które należy osączyć z soku). ● Miłośnicy mięty zamiast 4 łyżek wody do rozpuszczonej czekolady mogą dodać mocny napar z mięty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować