Bardzo łatwe do zrobienia ciasto. Pachnące cytryną i wanilią zawsze znajduje wielu amatorów. Znika do ostatniego okruszka.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
•200 g margaryny Kasia
•3/4 szklanki cukru
•100 ml śmietany 18 %
•4 jajka
•300 g mąki pszennej
•100g mąki ziemniaczanej
•cukier cytrynowy - ze skórką cytrynową
•cukier waniliowy
•łyżeczka proszku do pieczenia
•łyżeczka sody
•otarta skórka z jednej cytryny i sok z cytryny
•cukier puder do oprószenia
Ciasto cytrynowo-waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku i w dalszym ciągu ucierać. Dodać śmietanę, otartą skórkę i sok z cytryny. Połączyć razem mąkę pszenną z ziemniaczaną, cukrem waniliowym, cukrem cytrynowym, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do masy jajecznej i mieszać do połączenia się składników.
Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 60 min.
Wystudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Podzielić na porcje.
Komentarze