Ciasto drozdzowe ze śliwkami i budyniem

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Śliwki w ciescie smakuja mi lepiej niz na surowo,dlatego często z nimi piekę ciasta.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki,
    2 dkg drozdzy,
    3/4 szklanki cukru,
    szczypta soli,
    2,5 szklanki mleka,
    10 dkg margaryny/masla,
    1 jajko,
    1 budyn smietankowy z cukrem,
    1 zoltko,
    0,5 kg sliwek.
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Ciasto drozdzowe ze śliwkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w szklance letniego mleka, dosypujemy cukier, sol,roztopiona margaryne/maslo,jajko i mąkę.Wyrabiamy ciasto.Przykrywamy na 15 minut.
    Na pozostalym mleku gotujemy budyn. Po ugotowaniu dodajemy do niego zoltko i mieszamy.Studzimy.
  • 2. Sliwki umyc, wypestkowac,przekroic na pol. ciasto dzielimy na pol. Jedna czesc ciasta wykladamy na blaszke(25x20) wylozona papierem do pieczenia.Na nie wylewamy budyn, ukladamy sliwki i przykrywamy je druga czescia ciasta. Wkladamy do nagrzanego piekarnika,piec ok 45 minut w temp 180stopni.Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować