Ciasto czekoladowe z kokosem

4.51 (192 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto czekoladowe z kokosem. Jeśli jesteście miłośnikami koksu to polecam Wam właśnie to ciasto. Gruba warstwa masy kokosowej do tego czekoladowe ciasto i raj "w gębie".
Skorzystałam z przepisu s. Anastazji. I oczywiście się nie zawiodłam

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    350 g mąki pszennej
    250 g cukru
    250 g masła
    12 łyżek mleka
    6 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    Masa kokosowa
    200 g wiórek kokosowych
    200 g cukru
    2 białka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sok z 1/2 cytryny
    5 łyżek słodkiej śmietany
    Polewa
    100 g czekolady
    3 łyżki mleka
    50 g masła
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto czekoladowe z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Masło, żółtka, cukier utrzeć na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wsypać do ciasta i zmiksować dolewając mleko.
    Białka ubić i delikatnie połączyć z ciastem.
    Masa kokosowa
    Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
    Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wlać połowę ciasta, a następnie masę kokosową i pozostałą część ciasta.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut.
    Polewa
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, mleko i wymieszać.
    Polać wystudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować