Ciasto ciemne z mascarpone i borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach do białości. Mąkę przesiać dodać kakao proszek do pieczenia. Do ubitych jajek dajemy mąkę , mleko, olej na przemian. Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica 24cm) wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w temp. 175st. Ok 45-50min do tzw. Suchego patyczka. Ciasto wydrążyć ze środka delikatnie żeby zostawić brzeg i nie naruszyć dna ciasta.
2.Śmietanę miksujemy na najwyższych obrotach do całkowitego ubicia. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie dodać do bitej śmietany z miksować i dodać mascarpone.
3.Na wydrążonym cieście układamy umyte osuszone borówki na to dajemy gotową masę i na górę skruszone ciasto i lekko docisnąć. Ciasto schłodzić w lodówce ok 30min.
Komentarze