Ciasto ciemne z mascarpone i borówką amerykańską

4.46 (174 ocen)

  • 60 min

Bardzo dobre ciasto coś podobnego a’la ciasto kopiec kreta tylko zmodyfikowałam przepis wykorzystując borówkę amerykańską i dodając mascarpone.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    3/4 szklana mleka
    3/4 szklanka oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    2 jajka
    Masa:
    1 śmietana kremówka 30% 500ml
    200g borówki amerykańskiej
    1 łyżka żelatyny
    ¼ szklanki ciepłej wody
    1 opakowanie mascarpone
Wystaw ocenę:

4.46 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto ciemne z mascarpone i borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ciemne z mascarpone i borówką amerykańską 1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach do białości. Mąkę przesiać dodać kakao proszek do pieczenia. Do ubitych jajek dajemy mąkę , mleko, olej na przemian. Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica 24cm) wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w temp. 175st. Ok 45-50min do tzw. Suchego patyczka. Ciasto wydrążyć ze środka delikatnie żeby zostawić brzeg i nie naruszyć dna ciasta.
  • 2. Śmietanę miksujemy na najwyższych obrotach do całkowitego ubicia. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie dodać do bitej śmietany z miksować i dodać mascarpone.
  • 3. Na wydrążonym cieście układamy umyte osuszone borówki na to dajemy gotową masę i na górę skruszone ciasto i lekko docisnąć. Ciasto schłodzić w lodówce ok 30min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować