Ciasto Chetmańskie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest przepyszne, rozpływa się w ustach i pachnie miodem. MNIAM

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO CIEMNE:
    125 g margaryny
    10 dag miodu sztucznego
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyzeczki kakao
    400 g mąki

    BISZKOPT:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyzki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM:
    3/4 litra mleka
    3 łyzki płaskie mąki przennej
    3 płaskie łyzki maki ziemniaczanej
    3/4 kostki margaryny
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto chetmańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Chetmańskie 1. CIASTO CIEMNE:
    Margarynę , miód, cukier rozpuścić in zagotować w rondelku. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę , jajko proszek do pieczenia. Dodać zimną masę z margaryny, miodu i cukru. Dodać kakao. Całość zagnieść.Ciasto podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na standardowe blaszki prąstokąrne, które są wcześniej wysmarowane tłuszczem i obsypane bułką tartą. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu za 10 minut ciasto bądzie twarde.

    BISZKOPT:
    Skladniki na biszkopt wymieszać mikserem w podanej kolejności i wylać na wysmarowaną blaszkę( jednakowe wymiary jak do ciasta ciemnego)Piec go przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

    KREM:
    Z całej ilości mleka odlać 3/4 szklanki mleka . Pozostałe mleko zagotować. Do gotujęcego mleka wsypać cukier, cukier waniliowy i margarynę .Wszystko musi sie rozpuścić.W szklance rozmieszać 3/4 szklanki mleka i obie maki.Trzeba dobrze maki rozgnieść aby nie było grudek. Wlać masę na gotujęce mleko .Dosłownie 10 sekund zagotować całość na małym ogniu.

    PRZEŁOŻENIE:
    ciasto ciemne - połowa gorącego kremu-biszkopt-druga połowa gorącego kremu-ciemne ciasto

    Ciasto odstawić do wystygnięcia nie do lodówki.Najlepiej smakuje na drugi dzień bo ciasto ciemne zrobi się bardzo miękkie.Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.85 (625 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować