Ciasto chetmańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO CIEMNE:
Margarynę , miód, cukier rozpuścić in zagotować w rondelku. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę , jajko proszek do pieczenia. Dodać zimną masę z margaryny, miodu i cukru. Dodać kakao. Całość zagnieść.Ciasto podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na standardowe blaszki prąstokąrne, które są wcześniej wysmarowane tłuszczem i obsypane bułką tartą. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu za 10 minut ciasto bądzie twarde.
BISZKOPT:
Skladniki na biszkopt wymieszać mikserem w podanej kolejności i wylać na wysmarowaną blaszkę( jednakowe wymiary jak do ciasta ciemnego)Piec go przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
KREM:
Z całej ilości mleka odlać 3/4 szklanki mleka . Pozostałe mleko zagotować. Do gotujęcego mleka wsypać cukier, cukier waniliowy i margarynę .Wszystko musi sie rozpuścić.W szklance rozmieszać 3/4 szklanki mleka i obie maki.Trzeba dobrze maki rozgnieść aby nie było grudek. Wlać masę na gotujęce mleko .Dosłownie 10 sekund zagotować całość na małym ogniu.
Komentarze