Ciasto jest łatwe w zrobieniu i przede wszystkim rozpływa się w ustach i szybko znika ze stołu.
50 min
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczko proszku do pieczenia
1 szklanka wody
0,75 szklanki oleju
3 łyżeczki kakao
1 dojrzała groszka lub kilka kostek ze słoika z syropu
olej i bułka tarta do obsypania prodzirza i jego komina
Łaciatek gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbijamy jajka, kolejno dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy mikserem na puszystą masę.Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Miksujemy na małych obrotach . Dodajemy wodę i olej.Odrobinę ciasta białego przelewamy do oddzielnej małej miseczki. Do pozostałej części dodajemy kakao i miksujemy.Wrzucamy pokrojone w kostkę kawałki gruszki . Mieszamy łyżką .Do przygotowanego prodzirza wylewamy ciemne ciasto z kawałkami gruszki . Na nie wylewamy łyżką robiąc ślaczki białe ciasto. Pieczemy w prodzirzu przez 45 minut.Gotowe i ostygnięte ciasto obsypujemy cukrem pudrem...SMACZNEGO
Komentarze