ŁACIATEK GRUSZKOWY

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciasto jest łatwe w zrobieniu i przede wszystkim rozpływa się w ustach i szybko znika ze stołu.

  • 50 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2,5 szklanki mąki
    2 łyżeczko proszku do pieczenia
    1 szklanka wody
    0,75 szklanki oleju
    3 łyżeczki kakao
    1 dojrzała groszka lub kilka kostek ze słoika z syropu
    olej i bułka tarta do obsypania prodzirza i jego komina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Łaciatek gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0836dha 1. Do miski wbijamy jajka, kolejno dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy mikserem na puszystą masę.Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Miksujemy na małych obrotach . Dodajemy wodę i olej.Odrobinę ciasta białego przelewamy do oddzielnej małej miseczki. Do pozostałej części dodajemy kakao i miksujemy.Wrzucamy pokrojone w kostkę kawałki gruszki . Mieszamy łyżką .Do przygotowanego prodzirza wylewamy ciemne ciasto z kawałkami gruszki . Na nie wylewamy łyżką robiąc ślaczki białe ciasto. Pieczemy w prodzirzu przez 45 minut.Gotowe i ostygnięte ciasto obsypujemy cukrem pudrem...SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować