PLEŚNAK

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ciasto jest łatwe w zrobieniu , nie wymaga dużo czasu i mogą nam w tym pomóc dzieci...

  • 45 min

Składniki:

  • CIASTO:
    4 żółtka
    0,75 szklanki cukru
    1 cała miękka margaryna
    4 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki kakao
    BEZA:
    4 białka
    0,5 szklanki cukru
    dowolnego koloru kisiel ( u mnie cytrynowy)
    DODATKOWO:
    dżem porzeczkowy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pleśnak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1199b69 1. Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto .Podzielić na trzy jednakowe kulki po czym do jednej z nich dodać kakao. Wkładamy do lodówki 1 kulkę czarna i 2 białe .Zostawiamy na 1 godzinę.Przygotowaną blaszkę( najlepiej kwadratową) wykładamy papierem.N papier trzemy na tarce kulkę białą.Lekko przygniatamy.Na to wykładamy dżem i dokładnie rozsmarowywujemy.Na to zcieramy czarne ciasto .Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli .Dodajemy cukier i kisiel.Gotową bezę wykładamy na ciemne ciasto.Na to zcieramy ciasto białe . Całość pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku.Ostygnięty pleśniak posypujemy obficie cukrem pudrem i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki , aby lepiej się kroił.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować