Ciasto chatka baby Jagi/chatka Puchatka-bez pieczenia, smak dzieciństwa

4.5 (184 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Witam Kochani, dziś chcę Wam przedstawić przepis na jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto, które pewnie większości z Was kojarzy się z dzieciństwem. Mowa o chatce baby Jagi/chatce Puchatka. Jest to ciasto, które u mnie w rodzinie przygotowujemy na każde święta, zarówno Wielkanoc jak i Boże Narodzenie, i zawsze znika jako pierwsze.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *z tych proporcji wychodzą dwie chatki o wymiarach 3x7 herbatnika. Jak chcecie jedną, zróbcie z połowy :)


    -1 kg serka homogenizowanego waniliowego
    -300g masła
    -1 łyżka cukru waniliowego
    -1 łyzka kakao
    -126 herbatników

    POLEWA

    -200 g czekolady mlecznej
    -4 łyżki mleka
    -75g masła

    DODATKOWO
    -kolorowa posypka

    Trzeba też przygotować folię

    WAŻNE

    Przed przygotowaniem ciasta trzeba serek i masło wyciągnąć z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Chatka

Ciasto chatka baby jagi/chatka puchatka-bez pieczenia, smak dzieciństwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na pulchna masę, następnie stopniowo dodajemy serek waniliowy.
    Powoli, po łyżce, wciąż miksując.


    I masa gotowa :) Do masy nie dodajemy cukru, ponieważ serek jest słodki, herbatniki też :)
    Na folii układamy herbatniki 3x7

    Następnie smarujemy je cieniutko masą.
    (masy spokojnie wystarcza na dwie chatki)
    Układamy drugą warstwę herbatników, znów cienko smarujemy masą, i układamy trzecią warstwę.
    Tak robimy drugą chatkę. Do reszty masy dodajemy kakao i miksujemy.

    Smarujemy cieniutko każde ciasto. Następnie wkładamy ręce pod folie wzdłuż ciasta i składamy do siebie.
    Zawijamy dokładnie i związujemy, odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia usuwamy folię. Składniki na polewę rozpuszczamy nad kąpielą wodną lub w mikrofali i polewamy ciasta.
    Następnie posypujemy posypką i gotowe.
    Ciasto jest mięciutkie, rozpływa się w ustach.
    Zawsze wychodzi i jest na prawdę łatwe i mega pyszne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować