Chatka Baby Jagi

4.5 (178 ocen)

  • 60 min

To mój ulubiony deser z dzieciństwa, znalazłam go w notatkach mamy sprzed kilku lat

  • 60 min

Składniki:

  • 3 kostki chudego twarogu (po 200g)
    1/2 kostki masła
    1 szklanka cukru pudru
    1 jajko
    1 wiśniowa galaretka
    2 łyżki kakao
    42 kakaowe herbatniki
    3 łyżki żelatyny
    olejek rumowy
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Chatka Ser

Chatka baby jagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody, wystudzić. Twaróg zmielić w maszynce. Galaretkę wiśniową rozpuścić w szklance gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem pudrem i jajkiem, dodać zmielony ser i ostudzoną żelatynę. Wszystko zmiksować.
  • 3. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kilka kropel olejku rumowego.
  • 4. Herbatniki rozłożyć na pergaminie 3x7. Wyłożyć na nie masę kakaową, przykryć drugą warstwą herbatników. Następnie masa biała. Na środek wylać tężejącą galaretkę. Boki ścisnąć w trójkąt, schłodzić w lodówce.

Porady

Chatkę polałam dodatkowo polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi. Zamiast wiórek można użyć płatki migdałów lub posiekane orzechy laskowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować