Ciasto cappucino

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest banalne w przygotowaniu i świetnie smakuje.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    * 6 jajek
    * 225 g cukru
    * 110 g mąki pszennej tortowej
    * 35 g kakao
    * 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    * cukier waniliowy


    Warstwa kokosowa:
    * 200 g wiórek kokosowych
    * 5 białek
    * szklanka cukru
    * łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa cappuccino:
    * 5 żółtek
    * cukier waniliowy
    * 3 łyżki mąki pszennej
    * budyń waniliowy
    * 2 szklanki mleka
    * 3/4 szklanki cukru
    * 220 g masła
    * 2 płaskie łyżeczki kawy cappuccino

    Dodatkowo:
    * polewa czekoladowa
    * wiórki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kawy Cappuccino Ciasto

Ciasto cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Formę (ok. 25 x 35 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia.

    Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180°C. Pieczemy ok. 30 minut do ' suchego patyczka '. Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.

    Warstwa kokosowa:
    5 białek ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo wsypujemy cukier. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, proszek i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekł się biszkopt) i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Studzimy.

    Masa cappucino:
    Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku, mąkę i cukier waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Na końcu wsypujemy cappuccino.

    Na dno formy w której piekliśmy biszkopt kładziemy dolną jego część. Na ciasto wykładamy połowę masy cappuccino, na nią kładziemy warstwę kokosową i znów smarujemy kremem. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować