Ciasto Cappucino

4.5 (197 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto kawowe z orzeźwiającą nutką czarnych porzeczek.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt (25x35)
    4 jajka
    1 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    2 szkl. mleka
    1/2 szkl. cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    6 łyżek Cappuccino (u mnie śmietankowe)
    Kostka masła lub margaryny (250 gr)
    1/2 l. kremówki lub 2 Śnieżki
    2 łyżki żelatyny
    cukier puder wg uznania
    sok z cytryny
    dżem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Kawy Cappuccino

Ciasto cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt. Wystudzić, nasączyć naparem z kawy, rozsmarować dżem.
    Krem: W 1 szklance mleka rozmieszać mąki, cukier i Cappuccino, pozostałe mleko zagotować. Wlać mieszankę i ugotować budyń mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Wystudzić. Masło lub margarynę w temp. pokojowej utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce budyniu. Gotowy krem rozsmarować na dżemie. Kremówkę (lub Śnieżki) ubić, dodać rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę, dosłodzić i wlać sok z cytryny, delikatnie wymieszać i rozsmarować na masie budyniowej. Ciasto schłodzić. Smacznego :)

Porady

Budyń najlepiej ugotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować