Ciasto Cappuccino

0 (0 ocen)

  • 55 min

Przy weekendzie zapraszam na ciasto o wykwintnym smaku cappuccino amaretto. Kremowe, pyszne i intensywne.

  • 55 min

Składniki:

  • ciasto

    4 jajka
    0,5 szkl cukru
    0,5 szkl mąki
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka cappuccino (u mnie cappuccino amaretto)
    krem cappuccino

    2 szkl mleka
    3/4 szkl cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    4 żółtka
    7 łyżek cappuccino
    1 margaryna
    krem śmietankowy

    2 opakowania kremu śmietankowego z torebki
    2,5 szkl mleka (zimnego)
    2 łyżki żelatyny
    0,25 szkl gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok 1
    Ubić białka osobno z odrobiną cukru i soli. Wtedy szybciej się ubije. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać kakao, cappuccino, mąkę i proszek do pieczenia. Piec ok 20 minut.
    Krok 2
    Po upieczeniu biszkopt nasączyć odrobiną cappuccino rozrobionego z wodą.
    Krok 3
    1 szkl mleka zagotować z cukrem. W dużym kubku wymieszać żółtka z mąką i cappuccino. Dodać pozostałe mleko i wymieszać. Kiedy gotujące się mleko będzie wrzeć, wlać masę i zagotować jak budyń. Mieszać aż powstanie gęsta masa. Zdjąć z ognia i ostudzić. Kiedy ostygnie, utrzeć margarynę na gładką masę i dodawać po łyżce budyniu. Masę cappuccino wyłożyć na biszkopt.
    Krok 4
    Kiedy masa cappuccino zastygnie, zalać żelatynę odrobiną wrzątku i odstawić na chwilę. W międzyczasie ubić mleko z kremem śmietankowym. Kiedy będzie gotowe, wlać żelatynę i miksować jeszcze chwilkę. Przełożyć szybko krem śmietankowy na masę cappuccino i wstawić do lodówki, aby zastygło. Można później posypać wierzch odrobiną kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować