Ciasto buraczano - kokosowe z dynią

2 (1 ocen)

Długo przymierzałam się do przepisu na ciasto buraczane. Gdy w końcu się zmobilizowałam, postanowiłam stworzyć własną wersję, nie w formie typowego, zakalcowatego brownie. Moja propozycja to pulchne, lekko wilgotne ciasto ucierane z dodatkiem wiórek kokosowych oraz dyni, pachnące kawą i cynamonem.

Składniki:

  • 3 kopiaste szklanki mąki pszennej
    1 i 1/4 szklanki cukru
    5 jajek
    1 i 1/2 szklanki oleju
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej (granulat)
    1 łyżka cynamonu mielonego
    1 fiolka aromatu cytrynowego (2,5 ml)
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 i 1/2 szklanki wiórek kokosowych
    1 szklanka musu z gotowanych buraków (300 g)
    350 g miąższu dyni
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Placek Desery Mus Musy Kawy

Ciasto buraczano - kokosowe z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto buraczano - kokosowe z dynią 1. Jajka utrzeć z cukrem do białości. Nadal ucierając, dodać kolejno: olej, kawę, cynamon, aromat, mus buraczany, sodę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe. Na końcu wsypać mąkę i całość dokładnie wymieszać. Otrzymane ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto buraczano - kokosowe z dynią 2. Dynię pokroić na małe kawałki i wyłożyć na wierzch ciasta, lekko dociskając.
  • Ciasto buraczano - kokosowe z dynią 3. Piec ok. 70 min (180 st. C), stosując "próbę patyczkiem".

Porady

Aby otrzymać mus z buraków, należy ugotować 2 duże warzywa (łącznie 350 - 400 g) w wodzie bez dodatków. Następnie obrać i zmiksować blenderem. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować