Ciasto budyniowo czekoladowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę, dodajemy masło, siekamy nożem na małe kawałeczki, dodajemy resztę składników siekamy ciasto nożem, zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Wykładamy na formę ok. 24 cm nakłuwamy widelcem (resztę ciasta co zostało mrozimy), pieczemy ok. 20-30 min. w 180s do suchego patyczka. Po ostygnięciu smarujemy dżemem, kładziemy herbatniki. Mleko gotujemy do wrzenia. 200 ml zimnego mleka mieszamy z proszkami budyniowymi, dodajemy 3 łyżki cukru. Wlewamy wszystko do gotującego się mleka, mieszając rózgą do jajek. Gotujemy do stężenia, przelewamy do miseczki zakrywamy folią spożywczą i czekamy do ostygnięcie. Miękkie masło ubijamy na puszysto, dodajemy łyżka po łyżce przestudzonego budyniu, ubijamy. Gdy się zważy nie panikujemy dodajemy 3 łyżki gorącej wody. Śmietankę podgrzewamy z czekoladą do stopienia i połączenia się, odstawiamy do przestudzenia. Zakrywamy folią spożywczą, wkładamy do schłodzenia na kilka godzin, najlepiej na noc (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Po wyjęciu krem czekoladowy ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, ewentualnie dosładzamy. Powstały krem wykładamy na masę budyniową. Do czekoladowej masy wkładamy borówkę amerykańską. Rozrabiamy galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z trochę mniejszą ilością wody. Studzimy i wkładamy do lodówki. Gdy będzie już gęstnieć wylewamy na schłodzone ciasto. Ja niestety zapomniałam i wstałam o 3 w nocy, galaretka już była stężała więc pokruszyłam ją na wierzch, potem ozdobiłam bezikami i truskawkami, posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Komentarze