Ciasto budyniowo czekoladowe z galaretką

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Ciasto budyniowo czekoladowe z galaretką

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 i 1/2 szklanki mąki,
    - 1/2 kostki masła schłodzonego,
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 1 żółtko,
    - 2 łyżki śmietany 18%,
    - 2 łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków,
    - 2 łyżki kakao,
    - szczypta soli.

    Pozostałe:
    - 1 słoik dżemu porzeczkowego (niskosłodzonego),
    - ok. 15 sztuk herbatników kakaowych maślanych,
    - 2 budynie śmietankowe (bez cukru) + 3 łyżki cukru,
    - 700 ml mleka,
    - 1 kostka masła miękkiego w temp pokojowej (200g),
    - 2 galaretki truskawkowe + 700 ml wrzątku,
    - kilka truskawek (do ozdoby),
    - 100 g borówki (do kremu lub ozdoby),
    - 330 ml śmietany 30%,
    - serek mascarpone 250 g,
    - 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% kakao +1 łyżka cukru do smaku,
    - domowe beziki do ozdoby,
    - garść prażonych płatków migdałów.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto

Ciasto budyniowo czekoladowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodajemy masło, siekamy nożem na małe kawałeczki, dodajemy resztę składników siekamy ciasto nożem, zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Wykładamy na formę ok. 24 cm nakłuwamy widelcem (resztę ciasta co zostało mrozimy), pieczemy ok. 20-30 min. w 180s do suchego patyczka. Po ostygnięciu smarujemy dżemem, kładziemy herbatniki. Mleko gotujemy do wrzenia. 200 ml zimnego mleka mieszamy z proszkami budyniowymi, dodajemy 3 łyżki cukru. Wlewamy wszystko do gotującego się mleka, mieszając rózgą do jajek. Gotujemy do stężenia, przelewamy do miseczki zakrywamy folią spożywczą i czekamy do ostygnięcie. Miękkie masło ubijamy na puszysto, dodajemy łyżka po łyżce przestudzonego budyniu, ubijamy. Gdy się zważy nie panikujemy dodajemy 3 łyżki gorącej wody. Śmietankę podgrzewamy z czekoladą do stopienia i połączenia się, odstawiamy do przestudzenia. Zakrywamy folią spożywczą, wkładamy do schłodzenia na kilka godzin, najlepiej na noc (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Po wyjęciu krem czekoladowy ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, ewentualnie dosładzamy. Powstały krem wykładamy na masę budyniową. Do czekoladowej masy wkładamy borówkę amerykańską. Rozrabiamy galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z trochę mniejszą ilością wody. Studzimy i wkładamy do lodówki. Gdy będzie już gęstnieć wylewamy na schłodzone ciasto. Ja niestety zapomniałam i wstałam o 3 w nocy, galaretka już była stężała więc pokruszyłam ją na wierzch, potem ozdobiłam bezikami i truskawkami, posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować