Ciasto budyniowe z jabłkami i kruszonką kokosową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto kruche z masą budyniowo-śmietanową. Ciasto z jabłkami i posypką kokosową, wyszło bardzo dobre.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    -200 g. masła
    -100 g. cukru
    -3 jajka
    -350 g. mąki
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    DO POSYPANIA:
    -bułka tarta

    OWOCE:
    -6 dużych jabłek
    -cynamon

    MASA BUDYNIOWO-ŚMIETANOWA:
    -1 l. mleka
    -6 łyżek cukru
    -2 budynie waniliowe

    -3 jajka
    -100 g. cukru
    -300 ml. śmietany 18 %
    -1 budyń waniliowy

    KRUSZONKA:
    -200 g. masła
    -100 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -350 g. mąki
    -100 g. kokosu

    DO OPRÓSZENIA:
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto budyniowe z jabłkami i kruszonką kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto budyniowe z jabłkami i kruszonką kokosową 1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać tam mąkę z proszkiem i zmiksować na niższych obrotach miksera. Wyłożyć kupkami i rozsmarować na blaszkę 30x40 wyścielaną papierem do pieczenia. Posypać bułką tartą albo rozkruszonymi biszkopcikami.
  • Ciasto budyniowe z jabłkami i kruszonką kokosową 2. owoce-Jabłka obrać, pokroić na cząstki i ułożyć w blaszce. Oprószyć cynamonem, jak jabłka były by zbyt kwaśne to i cukrem.
  • Ciasto budyniowe z jabłkami i kruszonką kokosową 3. masa- Ugotować 2 budynie na mleku z cukrem. Odstawić do letniego, lecz co trochę przemieszać, żeby nie utworzył się kożuszek. Można przykryć ściśle folią i mieszać nie potrzeba. Jajka zmiksować z cukrem z gęstą śmietaną i przesianym ostatnim budyniem. Dodawać porcjami ugotowany budyń i zmiksować. Wylać równomiernie na jabłka.
  • Ciasto budyniowe z jabłkami i kruszonką kokosową 4. kruszonka- Zmiksować masło z cukrem, potem z mąką a na koniec z kokosem. Jeszcze rozdrobnić rękoma na grubszy ''żwirek'' i rozsypać do blaszki.
  • Ciasto budyniowe z jabłkami i kruszonką kokosową 5. Piec ok.60 min, lecz przykryć papierem, jak kruszonka za mocno by brązowiała. Po przestygnięciu ciasta, oprószyć cukrem pudrem. Kroić jak dobrze stężeje, najlepiej na następny dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować