Ciasto budyniowe z jabłkami i kruszonką kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać tam mąkę z proszkiem i zmiksować na niższych obrotach miksera. Wyłożyć kupkami i rozsmarować na blaszkę 30x40 wyścielaną papierem do pieczenia. Posypać bułką tartą albo rozkruszonymi biszkopcikami.
2.owoce-Jabłka obrać, pokroić na cząstki i ułożyć w blaszce. Oprószyć cynamonem, jak jabłka były by zbyt kwaśne to i cukrem.
3.masa- Ugotować 2 budynie na mleku z cukrem. Odstawić do letniego, lecz co trochę przemieszać, żeby nie utworzył się kożuszek. Można przykryć ściśle folią i mieszać nie potrzeba. Jajka zmiksować z cukrem z gęstą śmietaną i przesianym ostatnim budyniem. Dodawać porcjami ugotowany budyń i zmiksować. Wylać równomiernie na jabłka.
4.kruszonka- Zmiksować masło z cukrem, potem z mąką a na koniec z kokosem. Jeszcze rozdrobnić rękoma na grubszy ''żwirek'' i rozsypać do blaszki.
5.Piec ok.60 min, lecz przykryć papierem, jak kruszonka za mocno by brązowiała. Po przestygnięciu ciasta, oprószyć cukrem pudrem. Kroić jak dobrze stężeje, najlepiej na następny dzień.
Komentarze