Budyniowe ciasto z jabłkami i kruszonką

4.5 (147 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszyste i jednocześnie wilgotne ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Wierzch pokrywa słodka, chrupiąca kruszonka. Proste ciasto, które posmakuje każdemu domownikowi.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    250 g masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    2 łyżki śmietany 18%
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    ok 1 kg jabłek papierówek

    KRUSZONKA:

    50 g masła
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Placek Desery

Budyniowe ciasto z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto wyłożyć do formy 1. Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie masło z cukrem i mąką. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania ciasta.

    Jabłka obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne.

    Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i budyniami. Miękkie masło utrzeć mikserem, wsypać cukier, sól i miksować, aż zbieleje i stanie się puszyste. Dodawać po jednym jajku i śmietanę. Na końcu wsypać suche składniki i zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta.
    Formę do pieczenia ( 20x30 ) wysmarować masłem obsypać bułką tartą i wylać ciasto. Wyrównać i wcisnąć gęsto cząstki jabłek. Na wierzchu rozsypać kruszonkę i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 40 min. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Papierówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować