Puszyste i jednocześnie wilgotne ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Wierzch pokrywa słodka, chrupiąca kruszonka. Proste ciasto, które posmakuje każdemu domownikowi.
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
5 jajek
250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki śmietany 18%
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
ok 1 kg jabłek papierówek
KRUSZONKA:
50 g masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
Budyniowe ciasto z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie masło z cukrem i mąką. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania ciasta.
Jabłka obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i budyniami. Miękkie masło utrzeć mikserem, wsypać cukier, sól i miksować, aż zbieleje i stanie się puszyste. Dodawać po jednym jajku i śmietanę. Na końcu wsypać suche składniki i zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta.
Formę do pieczenia ( 20x30 ) wysmarować masłem obsypać bułką tartą i wylać ciasto. Wyrównać i wcisnąć gęsto cząstki jabłek. Na wierzchu rozsypać kruszonkę i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 40 min. Smacznego :)
Komentarze