Zapraszam na słodkie i bardzo dobre ciasto bez pieczenia. Ugotowany budyń w połączeniu z masą kajmakową i masłem to świetne połączenie. Do tego śmietankowa góra...
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 budyń waniliowy w proszku
400 ml mleka
3 łyżki masy kajmakowej
150 g masła
200 g biszkoptów podłużnych
400 ml śmietanki 30 %
2 op. śmietanki w proszku "śnieżki"
garść płatków migdałowych
Ciasto budyniowe na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń gotujemy w 400 ml mleka wg instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy masy kajmakową i miksujemy aż się połączy z budyniem. Potem dodajemy masło w temperaturze pokojowej i miksujemy aż masło połączy się z masą budyniową i nie będzie grudek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy biszkopty. Na ciastka wykładamy masę budyniową, wyrównujemy i układamy drugą warstwę biszkoptów. Do wysokiej miski wlewamy schłodzona śmietankę, wsypujemy obie "śnieżki" i miksujemy aż śmietana ubije się na sztywno. Masę śmietanową rozsmarowujemy na biszkoptach, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień.
Komentarze