Ciasto budyniowe na zimno

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na słodkie i bardzo dobre ciasto bez pieczenia. Ugotowany budyń w połączeniu z masą kajmakową i masłem to świetne połączenie. Do tego śmietankowa góra...

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 budyń waniliowy w proszku
    400 ml mleka
    3 łyżki masy kajmakowej
    150 g masła
    200 g biszkoptów podłużnych
    400 ml śmietanki 30 %
    2 op. śmietanki w proszku "śnieżki"
    garść płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto budyniowe na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń gotujemy w 400 ml mleka wg instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy masy kajmakową i miksujemy aż się połączy z budyniem. Potem dodajemy masło w temperaturze pokojowej i miksujemy aż masło połączy się z masą budyniową i nie będzie grudek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy biszkopty. Na ciastka wykładamy masę budyniową, wyrównujemy i układamy drugą warstwę biszkoptów. Do wysokiej miski wlewamy schłodzona śmietankę, wsypujemy obie "śnieżki" i miksujemy aż śmietana ubije się na sztywno. Masę śmietanową rozsmarowujemy na biszkoptach, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień.

Porady

blaszka 22x22cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować