Ciasto karmelowe na zimno

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto mocno karmelowe które wykonuję się w kilka chwil. Wystarczy schłodzić i gotowe. Polecam przepis.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa karmelowa;
    200 g masła,
    2 budynie po 40 g,
    2 łyżki cukru,
    500 ml mleka.

    Masa śmietankowa;
    400 ml śmietany 30 %,
    2 łyżki żelatyny.

    Dodatkowo;
    500 g herbatników,
    800 g masy krówkowej,
    czekolada z nadzieniem karmelowym.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Herbaty

Ciasto karmelowe na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem karmelowy;

    1,5 szklani mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy i cukier.

    Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje.

    Studzimy.
    Masło miksujemy, stopniowo dodajemy masę budyniową i miksujemy aż masa będzie gładka i gęsta.
    Na koniec dodajemy 2 łyżki masy krówkowej i chwilkę miksujemy.

    Masa śmietankowa;

    Śmietanę ubijamy na sztywno.
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i dodajemy do masy.

    Układanie warstw;
    Na blaszkę 25/38 cm wykładamy herbatniki, następnie masa karmelowa, herbatniki, krówka, herbatniki, masa śmietankowa.

    Na koniec ścieramy tabliczkę czekolady z nadzieniem karmelowym.
    Chłodzimy w lodówce.


    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować