Ciasto borówkowo - jogurtowe na spodzie ze sucharków

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto na zimno jest bardzo szybkie w przygotowaniu, z borówką wygląda nietuzinkowo i smakiem również zachwyci niejedno podniebienie.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • SPÓD:

    200g sucharków
    2 płaskie łyżki cukru pudru
    100 g masła

    MASA JOGURTOWA:

    300 g jogurtu greckiego
    320 g śmietany 30 %
    8 łyżeczek żelatyny
    75 g cukru
    1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    300 g borówek

    PONADTO:

    200 g borówek
    3 łyżki galaretki krystalicznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto borówkowo - jogurtowe na spodzie ze sucharków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić.
    Sucharki zmielić w rozdrabniaczu, połączyć z roztopionym masłem i cukrem i dokładnie wymieszać
    Powstałą masą wyłożyć dno tortownicy 20 cm. Wierzch docisnąć spodem szklanki. Schłodzić.
    Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, pozostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić w mikrofalówce.
    Borówki zblendować na puree, połączyć z jogurtem, cukrem i otartą skórką z cytryny.
    Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć z borówkami i żelatyną.
    Krem wyłożyć na przygotowany spód, schłodzić.
    Pozostałe borówki ułożyć na wierzchu ciasta.
    3 łyżki galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Wystudzić.
    Przygotowaną galaretką zalać owoce.
    Wstawić do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sucharki Borówki Jogurt grecki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować