Ciasto borówkowo - jogurtowe na spodzie ze sucharków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić.
Sucharki zmielić w rozdrabniaczu, połączyć z roztopionym masłem i cukrem i dokładnie wymieszać
Powstałą masą wyłożyć dno tortownicy 20 cm. Wierzch docisnąć spodem szklanki. Schłodzić.
Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, pozostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić w mikrofalówce.
Borówki zblendować na puree, połączyć z jogurtem, cukrem i otartą skórką z cytryny.
Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć z borówkami i żelatyną.
Krem wyłożyć na przygotowany spód, schłodzić.
Pozostałe borówki ułożyć na wierzchu ciasta.
3 łyżki galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Wystudzić.
Przygotowaną galaretką zalać owoce.
Wstawić do lodówki do stężenia.
Komentarze