Torcik z galaretką na spodzie z sucharków

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny torcik bez pieczenia, który zawsze się udaje. Chrupiący spód, delikatna masa ze śmietany i serka mascarpone oraz kwaśne wiśnie zatopione a galaretce. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sucharki pszenne - paczka 240 g
    słoik nutelli 350 gram
    0,5 l śmietany 36%
    250 gram serka mascarpone
    łyżeczka cukru pudru
    1 opakowanie mrożonych wiśni - 450 gram
    3 galaretki wiśniowe
    1 opakowanie migdałów w płatkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Torcik z galaretką na spodzie z sucharków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik z galaretką na spodzie z sucharków 1. Składniki na tortownicę 28 cm - wykładamy ją papierem do pieczenia.

    Sucharki pokruszyć drobniutko, można tłuczkiem, można blenderem. Dodać nutellę, która musi być w temperaturze pokojowej, bo inaczej trudno się łączy. Ugnieść albo zblendować, rozłożyć równomiernie w tortownicy i docisnąć. Tortownicę ze spodem włożyć na chwilę do lodówki.
  • Torcik z galaretką na spodzie z sucharków 2. Zimną śmietanę ubijać. Gdy zacznie gęstnieć należy dodać cukier puder ( u mnie łyżeczka wystarczy, ale jak ktoś woli słodsze masy to dosłodzić wg uznania), następnie po łyżce dodawać serek mascarpone. Miksować aż do uzyskania gęstej masy.
    Masę wyłożyć na chrupiący spód, posypać płatkami migdałowymi.
    Galaretkę rozpuścić wg przepisu i wrzucić do niej mrożone wiśnie. Od razu wykładać je na wierzch ciasta, galaretka prawie natychmiast tężeje. Ciasto schłodzić w lodówce.
    Świetne połączenie chrupkości spodu, delikatności kremu i kwaskowości wiśni.Polecam
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella Sucharki Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować