Ciasto biszkoptowo - kokosowe

4.49 (175 ocen)

  • 45 min

Ciasto idealne dla łasuchów.

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt
    - 6 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1 łyżka kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto kokosowe
    - 5 białek
    - 1 szklanka cukru
    - 200 g wiórków kokosowych
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa
    - 4 szklanki mleka
    - 250 g masła
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 jajko
    - 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
    - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka cukru waniliowego

    Dodakowo
    - posiekane orzechy
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto biszkoptowo - kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt

    Jajka ubić z cukrem, wsypać mąkę z kakao i proszkiem,
    wymieszać.Blaszkę o wymiarach 25x35 natłuścić, w to wlać ciasto.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika (180*C), piec 35 - 40 min.
  • 2. Ciasto kokosowe

    Białka ubić z cukrem. Wsypać wiórki wymieszane z proszkiem. Ciasto
    wlać do natłuszczonej, wyłożonej papierem blaszki (25 x 35). Wstawić do
    nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temperaturze 180*C.
  • 3. Masa budyniowa

    Do 1,5 szklanki mleka wsypać mąkę i budyń. Dodać jajko, roztrzepać.
    Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać cienkim strumieniem jajko z
    mąką. Stale mieszając ugotować budyń. Masło utrzeć. Dodawać zimny
    budyń, ucierać.
  • 4. Ciasto biszkoptowo - kokosowe

    Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż.Jeden płat ciasta posmarować połową masy posypać orzechami. Ułożyć ciasto kokosowe, posmarować pozostałą masą. Przykryć drugim płatem. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować